#
×
Doç. Dr. K. Devrim İŞÇİ

Dİ ORTODONTİ

Ortodontik tedavi ile, teller ve elastik malzemelerden yararlanılarak dişlerin ve çenelerin kötü konumları düzeltilmektedir.

Ortodontik tedavi, halk arasında çocuk yaşlarda yapılan bir tedavi olarak bilinmesine karşın, her yaştaki insanın ihtiyaç duyabildiği bir tedavi biçimidir.

HAKKIMIZDA

Randevu

Türk Ortodonti Derneği, European Orthodontic Society, World Federation of Orthodontist ,European Lingual Orthodontic Society kuruluşlarına üyedir.

Hoşnudiye Mahallesi Doktorlar Caddesi Yalçın Kılıçoğlu Plaza Kat 2 Daire 11, 26000 Eskişehir



RANDEVU AL
Di Ortodonti Doç. Dr. K. Devrim İŞÇİ

Merak Edilenler

Ortodontik Tedavi Yöntemleri Kaç Türlüdür, Acı Verir mi ve Ne Kadar Sürer ?

Temel olarak iki çesit tedavi yöntemi var diyebiliriz.

Kisinin kendişinin takip çikarabilecegi hareketli aygitlar ve doktor tarafindan dişlere yapistirilan sabit aygitlar var. Bunlar da kendi içinde alt guruplara ayrilabiliyor.

A-Örnegin hareketli aygitlar: tedavi amaçli veya tedavi sonrasi pekistirme amaçli olabilir.

B-Sabit aygitlar ise dişin arka yüzeyinden takilan braketler, ve teller ön yüzeyinden takilan metal ve estetik braketler ve teller olarak yine kabaca ayrilabilir. Herkesin problemi ve beklentisi ayridir. Hastaya en uygun olacak tedavi seklini belirlemek gerekir. Materyaller ve tedavi tipleri farklilik gösterir. Kisiden kisiye degistigi gibi tedavi süresi de problemin karakterine göre degisiktir. En kisa tedavi süresi 6 aydir. 1-2 yil süren tedaviler çogunluktadir. 3-4 yil süren tedaviler de olabilir. Dudak damak yariklari gibi bazı özel durumlarda tedavi süresi uzar.

Kesinlikle aci veren bir islem degildir.Ilk bir –iki hafta alismaya bagli bazı ufak sorunlar yasanabilir. Bunun dişinda hasta yediklerine biraz dikkat ederek normal yasantisini sürdürür. Ayda bir, kontrol için doktorunuzu görmeniz gerekir.

Ortodontik Tedavi Dişlerimin Çürümesini Hızlandırır mi?

Dişlerin üzerine yerlestirilen tellerin girintili çikintili yüzeyleri yiyeceklerin birikimine oldukça elverisli alanlardir. Eger dişler dogru firçalanmazsa ,ortodontik tedavi ile dişleriniz de çürük oluşma riski artmaktadır.

Tedavi Amacıyla Diş Eksiltmenin Sakıncası Var mi?

Ortodontik tedavi amaci ile diş çekilmesi hastalarimizin velileri tarafindan çogunlukla istenmemektedir. Halbuki diş çekimi karari, dişlerin çene kemikleri üzerine yerlestirilemedigi durumlarda tedavi sonucunun daha basarili, elde edilen sonucun daha kalici olmasini saglar.

Ortodontide En Son Yenilikler Nelerdir?

Ortodontik tedavi de tıbbın tüm alanlarında olduğu gibi seneler içinde teknolojideki gelişmelere paralel olarak gelişim gösteriyor. Halen dişlerin ön yüzeylerine yapışan tellerle dizilmekte olan dişler günümüzde alternatif tekniklerle de hizaya sokulabiliyor. Mesela dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan teller veya yakından bakıldığında bile farkedilmeyen takılıp çıkarılabilen damaklar gibi…Bu iki yeni teknik ortodontide son yılların en gözde konularından ikisi.

Lingual teknik denen ve tedavinin, dişlerin dile bakan yüzüne yapıştırılan tellerle gerçekleştirilmesini sağlayan teknikte, hastanın ortodontik tedavi görmekte olduğu dışardan bakıldığında anlaşılmıyor. Çünkü teller dişlerin arka yüzeyine yapışık durumda. Bu tekniğin avantajları arasında yetişkinlerin tedavi esnasındaki estetik kaygılarını gidermesi, derin kapanış gibi bazı problemleri çabuk çözmesi, dişlerin ön yüzeyinde yapıştırmaya bağlı geçici mine aşınmalarının oluşmaması sayılabilir. Dezavantajları ise dilde belli bir süre rahatsızlık hissi, hastanın telleri temizleme güçlüğü, tedavi süresinin daha uzun olması ve pahalı olması olarak sıralanabilir İnvisalign veya Orthoclear denen ve dişlere herhangi bir şey yapıştırılmayan teknikte ise hastadan alınan ölçüler üzerinde dişlerin son hali öngörülerek tedavinin her aşamasını içeren yaklaşık 30 adet şeffaf plak hazırlanır. Hasta her plağı 2 hafta taktıktan sonra 1-2 ayda bir ortodontistini görür ve sıradaki plağın takılması için onay alır. Bu tekniğin avantajları arasında da, plaklar şeffaf olduğu için tamamıyla estetik olması, dişlere yapışan herhangi bir madde olmadığı için dudak ve dilin rahatsızlık duymaması, ihtiyaç duyulduğunda çıkarılabilmesi, temizliğinin kolay olması ve yemek yerken çıkarılabildiği için tedavideki kişinin tellerini koparacağı endişesi ile gıdalarında seçici olmasına gerek kalmaması gibi özellikleri sayabiliriz. Dezavantaj olarak ise; dişlere uygulanan kuvvetin hastanın inisiyatifine bağlı olarak kesintiye uğratılabilmesi, ileri çene bozukluğu gibi her vakaya uygun olmaması ve pahalı olması sayılabilir.

Eğer ortodontik muayeneniz sonucunda her iki tekniğe de uygun olmayan bir kapanışınız olduğu tespit edilirse ne olacak? Dişlerinizi düzelttirememe gibi bir tehlike yok. Ortodontide çareler yaratıcılıkla doğru orantıda, sonsuz.

Estetik braketler tam size göre olabilir. Günümüzde erişkin hastaların en çok tercih ettiği yöntemlerden biri olan estetik braketlerle ortodontik tedavi klasik yöntemde olduğu gibi dişin ön yüzeyine yapıştırılan ve ancak size çok yakından bakanların görebileceği boyda ve dişin rengini alan özel yapıdaki bu tellerle yapılıyor. Hayalinizdeki inci gibi düzgün dişlere kavuşmanın artık yaşı da yok. Yeter ki ortodontik tedavinin değerini bilecek bilinçte olun. Çünkü hiç bir protez doğal dişlerinizin yerini tutamaz.

Metal braketler ise uzun yıllardır kullanımda. Çok değil 15-20 yıl öncesine dek dişi çepeçevre saran bir metal bant vasıtası ile ancak dişlere tutturulabilen bu braketler, teknolojinin diş hekimliğine büyük katkısı olan kompozit yapıştırıcılar sayesinde boyutları da iyice küçülerek dişlerin üzerine doğrudan yapıştırılıyor. Kopsa bile braket yapıştırmak son derece kolay ve kısa sürüyor. Çocuk yaştaki hastalarda çoğunlukla tercih ediliyor ve oldukça ekonomik.

Arayın Whatsapp